👤

(2a + 6 – 3a) – (-2a +a– 7)
Wyrażenie można zapisać w postaci: PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ


Odpowiedź :

Odpowiedź:

2a+6-3a+2a-a+7=13

Szczegółowe wyjaśnienie:

Odpowiedź:

Szczegółowe wyjaśnienie:

(2a + 6 - 3a) - (-2a + a - 7) = (-a + 6) - (- a - 7) = - a + 6 + a + 7 = 13

Redukuje wyrazy podobne w nawiasach,a potem opuszczam nawiasy , nie zapominając o zmianie znaku na przeciwny, ponieważ przed nawiasem jest minus.

Redukuje wyrazy podobne.

Można też od razu opuścić nawiasy i zredukować wyrazy podobne.

On Studier: Inne Pytanie