szybko pomocy mam to na jutro

a) (³√7)³ + (√11)² = 7 + 11 = 18
Dlatego, że np (³√7)³ = ³√7 × ³√7 × ³√7 = 7 ("³" się skraca jakby)
b) (√23)² - ³√13³ = 23 - 13 = 10
To mniej więcej z tych samych powodów co w podpunkcie a)
c) (³√4)³ + (√5)² = 4 + 5 = 9
d) (3√7)² - (2³√5)³ = 3 × 7 - 2 × 5 = 21 - 10 = 11
To dlatego, że np 3√7 to 3 razy √7, więc jest 3 × 7
e) 4(³√10)³ + (2√3)² = 4 × 10 + 2 × 3 = 40 + 6 = 46
f) (³√5)⁶ - (√2)⁶ = 5² - 2³ = 25 - 8 = 17
To dlatego, że np w (³√5)⁶ pierwiastek 3 stopnia skraca się z potęgą 6 do trzech i zostaje 5 do potęgi 2. Tak samo jest z (√2)⁶ tylko tutaj skraca się na 2 i jest 2 do potęgi 3
Mam nadzieję, że dobrze wszystko wytłumaczyłam i nie ma błędów ( ꈍᴗꈍ)