proszę o szybką odpowiedź

Odpowiedź:
[tex]a)\\\\\frac{x}{3}+1=\frac{5}{6}+\frac{x}{2}\ \ /\cdot6\\\\\not6^2\cdot\frac{x}{\not3_{1} }+6\cdot1=\not6\cdot\frac{5}{\not6}+\not6^3\cdot\frac{x}{\not2_{1}}\\\\2x+6=5+3x\\\\2x-3x=5-6\\\\-x=-1\ \ /\cdot(-1)\\\\x=1\\\\\\b)\\\\\frac{2x-3}{4}=\frac{1}{2}+x\ \ /\cdot4\\\\\not4\cdot\frac{2x-3}{\not4}=4\cdot(\frac{1}{2}+x)\\\\2x-3=2+4x\\\\2x-4x=2+3\\\\-2x=5\ \ /:(-2)\\\\x=-\frac{5}{2}\\\\x=-2\frac{1}{2}[/tex]
Odpowiedź:
a)
[tex]\frac{x}{3} +1=\frac{5}{6} + \frac{x}{2}[/tex]
pomnóż obie strony równania przez 6
2x+6=5+3x
przenieś niewiadomą na lewą stronę, a wiadomą na prawą stronę równania zmieniając ich znaki na przeciwne
2x-3x=5-6
oblicz sumy
-x=-1
zmień znaki na przeciwne
x=1
b)
[tex]\frac{2x-3}{4} = \frac{1}{2} +x[/tex]
pomnóż obie strony równania przez 4
2x-3=2+4x
przenieś niewiadomą na lewą stronę, a wiadomą na prawą stronę równania zmieniając ich znaki na przeciwne
2x-4x=2+3
oblicz sumy
-2x=5
podziel obie strony równania przez -2
[tex]x=-\frac{5}{2}[/tex]