👤

Suma wszystkich rozwiązań równania -2(x+1)(x² – 4) = 0 wynosi
А. 1 В. -1 С.3 D. -3 zrobi ktos pls nie rozumiem tego


Odpowiedź :

Odpowiedź:

Proszę bardzo! ;)

[tex]-2(x+1)(x^2-4)=0[/tex]  postać iloczynowa (mnożenie wszystkich wykładników)

Więc przyrównujemy nawiasy do 0!

Oczywiście z założeniem, że a≠0 ,ale to chyba jasne.

[tex]x+1=0\\\\x=-1[/tex]

[tex]x^2-4=0\\\\x^2=4 \ \ \ /\sqrt{}\\\\[/tex]

[tex]x=2[/tex]    ∨     [tex]x=-2[/tex]

Suma rozwiązań czyli:

[tex]-1+2-2=-1[/tex]

Suma rozwiązań równania jest równa -1

ODPOWIEDŹ: B

Szczegółowe wyjaśnienie:

On Studier: Inne Pytanie