Odpowiedź :
Odpowiedź:
1.
f(x) = - 3x + 6
a - współczynnik kierunkowy = - 3
b - wyraz wolny = 6
x₀ - miejsce zerowe = - b/a = - 6/(- 3) = 6/3= 2
2.
f(x) = - 6
funkcja jest stała i nie ma miejsc zerowych - jest to prosta równoległa do osi OX i i przecina oś OY w punkcie y₀ = - 6
3.
f(x) = x³
x³ = 0
x₀ = 0
f(x) = (- 1/2)x + 2
a = - 1/2 , b = 2
x₀ = - 2 : (- 1/2) = 2 * 2 = 4
f(x) = - 1/6 + 1/3 = - 1/6 + 2/6 = 1/6
Funkcja jest funkcją stałą i nie ma miejsc zerowych - jest to prosta równoległa do osi OX i przecina oś OY w punkcie 1/6
W przypadku , gdyby wzór funkcji miał postać f(x) = (- 1/6)x + 1/3 , to:
a = - 1/6
b = 1/3
x₀ = - 1/3 : (-1/6) = 1/3 * 6 = 6/3 = 2
Odpowiedź:
f(x) = -3x + 6
- 3x + 6 = 0
-3x = -6
x = 2
f(x) = -6
funkcja stała, nie ma miejsc zerowych.
f(x) = x³
0 = x³
[tex]x = \sqrt[3]{0}[/tex]
x = 0
[tex]f(x) = \frac{1}{2}x + 2[/tex]
[tex]- 2 = \frac{1}{2}x[/tex]
-4 = x
x = -4
[tex]f(x) = -\frac{1}{6} + \frac{1}{3}[/tex]
Funkcja stała, nie ma miejsc zerowych.