Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
zakładam, że ta dwójka na końcu to do potęgi drugiej i dla takiego rozwiązuję

Zakladam, ze ta dwojka na koncu to nie jest kwadrat nawiasu, tylko wymnozenie go przez 2.
(3x+2)(3x-2) - (3-2x)*2 = 9x^2 - 4 - (6 - 4x) = 9x^2 - 4 - 6 + 4x = 9x^2 + 4x - 10
dla x = -2
9 * (-2)^2 + 4(-2) - 10 = 9 * 4 - 8 - 10 = 36 - 18 = 18
(3x+2)(3x-2) - (3-2x)*2 = 9x^2 - 4 - (6 - 4x) = 9x^2 - 4 - 6 + 4x = 9x^2 + 4x - 10
dla x = -2
9 * (-2)^2 + 4(-2) - 10 = 9 * 4 - 8 - 10 = 36 - 18 = 18