Rozwiąż równanie 6x - 2 = 5x - 2.
drugie w załączniku

Odpowiedź:
6x - 2 = 5x - 2
6x - 5x = - 2 + 2
x= 0
spr.
6x - 2 = 5x - 2
L= 6x - 2= 6*0 - 2= 0 - 2= - 2
P= 5x - 2= 5*0 - 2= 0 - 2= - 2
0=0
L=P
"""" 3x + 1 """"""" 1
x - ------------ = ------ /*12
""""""" 4 """"""""" 3
(żeby pozbyć się ułamków mnożę stronami razy 12)
"""""""""""" 3x + 1 """""""""" 1
12x - 12*------------ = 12*------
""""""""""""""" 4 """""""""""" 3
(skracam z lewej strony równania 12 z 4 , z prawej strony 12 z 3)
12x - 3(3x + 1) = 4
12x - 9x - 3= 4
3x= 4 + 3
3x= 7
x= 7 : 3
x= 2 i 1/3
spr.
"""" 3x + 1 """"""" 1
x - ------------ = ------
""""""" 4 """"""""" 3
L = x - (3x+1)/4= 2 i 1/3 - (3* 2i 1/3 +1)/4= 2 i 1/3 - (3*7/3 + 1)/4 =
= 2 i 1/3 - (1*7/1 + 1)/4= 2 i 1/3 - (7+1)/4= 2 i 1/3 - 8/4= 2 i 1/3 - 2= 1/3
P= 1/3
1/3 = 1/3
L=P
Szczegółowe wyjaśnienie: