👤

7. Rozwiąż równanie: 3(x + 2) = 6x + 8
Linijki rozwiązania poszczególnych etapów równania umieszczaj jedną pod drugą.


Odpowiedź :

Odpowiedź:

Szczegółowe wyjaśnienie:

3(x+2)=6x+8

Mnożymy

3x + 6= 6x +8

Przekładamy x na jedną stronę a liczby bez niewadomej na drugą (znaki się zmieniają wtedy na przeciwnę)

3x-6x= 8-6

Wykonujemy działania

-3x= 2

Dzielimy przez -3 żeby mieć x

x= - 2\3

Odpowiedź:

3 (x+2) = 6x +8

   3x +6= 6x +8

    3x-6x= 8-6

     -3x= 2 /*(-1)

        3x= -2/:3

            x= - 2/3

spr..  3*(-2/3) +6= 6*(-2/3)+8    ( skracamy 3 i 3 przez 3 ,oraz 6 i 3 przez 3)

           -2 +6= -4+8

               4=4

                 L=P

Szczegółowe wyjaśnienie: