Odpowiedź :
Odpowiedź:
3(x-2)= 6-x najpierw nawias
3x-6 = 6-x "x" po jednej stronie, jedności po drugiej (robiąc tak zmieniamy znaki na przeciwne)
3x+x=6+6 sumujemy
4x=12 dzielimy przez "4" aby uzyskać "x"
x=3 "x" równa się 3
-2w+1=4-w "w" po jednej stronie, jedności po drugiej (robiąc tak zmieniamy znaki na przeciwne)
-w= 3 Odwracamy znaki
w = -3 "w" równa się -3
6z=2 /:6 wystarczy to tylko podzielić przez 6
z= [tex]\frac{1}{3}[/tex] "z" to się jedna trzecia
Mam taki arkusz i tu jest jeszcze takie działanie:
[tex]\frac{y}{3}[/tex]+4=1 /*3 Mnożymy razy 3, aby pozbyć się mianownika
y+12=4 "y" po jednej stronie, jedności po drugiej stronie (robiąc tak zmieniamy znaki na przeciwne)
y=4-12 obliczamy
y=-8
-8<-3<[tex]\frac{1}{3}[/tex]<3
y<w<z<x
Odp.: A
Mógłbym prosić o naj :)