👤

1. Zapisz w jak najprostszej postaci:


a. –(3y+7x) + (6x-9)=


b. (x 2 + 7x +1) – (4x +x 2 ) =


c. 3y2 (-6y-3) -2y(y 2 – 6y - 4)=


d. 4 ∙ 3+9 6 + 15−10 5 =


2. Wykonaj mnożenie i zredukuj wyrazy podobne:


a. (7a-3)(8-2a)=


b. (z- 5)(z 5- 5)=


c. (2x2 -3x)(-2x-x 2 )(x-5)=


3. Oblicz wartości liczbowe podanych sum algebraicznych dla x=-1, y=0,2:


a. (2x -7)(-3x+4y-2) +(4x+5y-2)(2x+3)=


b. (x+4y) 2 + (y-3x) 2 - (x-4)(y-3)=


4. Zapisz w postaci sumy algebraicznej pole:


a. Prostokąta o bokach x-6 i x+3


b. Trójkąta o podstawie x-4 i wysokości x+1


c. Trapezu o podstawach x, x+3 i wysokości x-2.


Odpowiedź :

Odpowiedź:

1. Zapisz w jak najprostszej postaci:

a.

–(3y + 7x) + (6x - 9) = -3y - 7x + 6x - 9 = -x - 3y - 9

b.

(x 2 + 7x +1) – (4x +x 2 ) = x² + 7x + 1 - 4x - x² = 3x + 1

c.

3y²(-6y - 3) - 2y(y² -  6y - 4) = -18y³ - 9y² - 2y³ + 12y² + 8y = -20y³ + 3y² + 8y

d.

4 ∙ 3 + 96 + 15 − 105 = 12 + 111 - 105 = 12 + 6 = 18

2.

Wykonaj mnożenie i zredukuj wyrazy podobne:

a.

(7a - 3)(8 - 2a) = 56a - 14a² - 24 + 6a = -14a² + 62a - 24

b.  

(z - 5)(z5 - 5) = z^6 - 5z - 5z^5 + 25 = z^6 - 5z^5 - 5z + 25

c.

(2x² - 3x)(-2x - x²)(x - 5) =  (-4x³ - 2x^4 + 6x² + 3x³)(x - 5) = (-x³ - 2x^4 + 6x²) *

* (x - 5) = -x^4 - 2x^5 - 2x^5 + 10x^4 + 6x³ - 30x² = -4x^5 + 9x^4 + 6x³ - 30x²

3.

Oblicz wartości liczbowe podanych sum algebraicznych dla x=-1, y=0,2:

a.

(2x - 7)(-3x + 4y - 2) + (4x + 5y - 2)(2x + 3) = -6x² + 8xy - 4x + 21x - 28y + 14 +

+ 8x² + 12x + 10xy + 15y - 4x - 6 = 2x² + 25x + 18xy - 13y + 8 =

dla x=-1, y=0,2

= 2(-1)² - 25 - 18 * 0,2 - 13 * 0,2 + 8 = 2 - 25 - 3,6  - 2,6 + 8 = 10 - 25 - 6,2 =

= -15 - 6,2 = -21,2

b.

(x + 4y)² + (y - 3x)² - (x - 4)(y - 3) = x² + 8xy + 16y² + y² - 6xy + 9x² - xy + 3x + 4y  

- 12 = 10x² + 17y² + xy + 3x + 4y - 12 = 10 + 17 * 0,2² - 0,2 - 3 + 4 * 0,2 - 12 =

dla x=-1, y=0,2

= 10 + 17 * 0,04 - 0,2 - 3 + 4 * 0,2 - 12 = 10 + 0,68 - 0,2 - 3 + 0,8 - 12 =

= 10 + 0,48 - 2,2 - 12 = -2 - 2,2 + 0,48 = -4,2 + 0,48 = -3,72

4.

Zapisz w postaci sumy algebraicznej pole:

a.

Prostokąta o bokach x-6 i x+3

P = ab = (x - 6)(x + 3) = x² + 3x - 6x - 18 = x² - 3x - 18

b.

Trójkąta o podstawie x-4 i wysokości x+1

P = 1/2ah = 1/2(x - 4)(x + 1) = 1/2(x² + x - 4x - 4) = 1/2(x² - 3x - 4) =1/2x² - 3/2x - 2

c.

Trapezu o podstawach x, x+3 i wysokości x-2.

P = (a + b)h/2 = (x + x + 2)(x - 2)/2 = (2x + 2)(x - 2)/2 = (x + 1)(x + 2) = x² + 2x + x + 2 = x² + 3x + 2

 

Szczegółowe wyjaśnienie:

 

Szczegółowe wyjaśnienie: