Odpowiedź :
Odpowiedź:
-2x - 4 = 3x - 2
Szczegółowe wyjaśnienie:
Ogólnie to jeśli mamy dwa równania, to są one równoważne wtedy, jeżeli są spełniane przez te same liczby, czyli na przykład równania 3x = 6 i 6x = 12 będą równoważne, ponieważ spełnia je ten sam x
równanie z treści można przekształcić tak, że:
-5x = 6
x = -6/5
A) -2x - 1 = 3x + 5
-5x = 6
x = -6/5
Zatem pierwsze równanie jest równoważne równaniu z treści
B) -2x - 4 = 3x - 2
-5x = 2
x = -2/5
Zatem drugie równanie nie jest równoważne równaniu z treści
C) -2x = 3x + 7
-5x = 7
x = -7/5
Zatem trzecie równanie nie jest równoważne równaniu z treści
D) -x + 1 = 2x - 4
-3x = -5
x = 5/3
Zatem czwarte równanie nie jest równoważne równaniu z treści