👤

3 Zapisz wyrażenie w postaci najprostszej.
a) (4a + 3) - (2a - 4) • b)-y + (5 - y) - 3
c) (4a - 2) + (4a +2)
4
A. (53 - 10y): 5 B. (25x – 2y): 5
C. (5% - 6y): 3
D. (152 - 6y): 3
5 Zapisz wyrażenie w postaci najprostszej.
a) 10a - (6a +1)+7(6 - a)
b) 5 (2 + y) - 9y - 4(y - 3) + 3
c) 7 - [4 - (a + 2) + 6a].3
Wskaż wyrażenie równe 53 - 2y.​


3 Zapisz Wyrażenie W Postaci Najprostszeja 4a 3 2a 4 By 5 Y 3c 4a 2 4a 24A 53 10y 5 B 25x 2y 5C 5 6y 3D 152 6y 35 Zapisz Wyrażenie W Postaci Najprostszeja 10a 6 class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

Zadanie 3

a) (4a+3)-(2a-4)= 4a+3-2a+4=2a+7

b) -y+(5-y)-3=-y+5-y-3=-2y+2

c) (4a-2)+(4a+2)= 4a-2+4a+2=8a

Zadanie 4

a) (5x-10x):5=x-2x

b) (25x-2y):5=5x-0.4y

c) (5x-6y):3=1.66x-2y

d) (15x-6y):3=5x-2y

Odpowiedź: D

Zadanie 5

a) 10a-(6a+1)+7(6-a)=10a-6a-1+42+7a=11a+41

b) 5(x+y)-9y-4(y-x)+x=5x+5y-9y-4y+4x+x=10x-8y

c) 7-[4-(a+2)+6a]•3=7-(4-a-2+6a)•3=7-(12-3a-6+18a)=7-12+3a+6-18a=1-15a

Szczegółowe wyjaśnienie: