👤

Zapisz w jak najprostszej postaci:
a) 3x - (x + 4)=

b) - (kx + ny) - (5kx + 3ny) + (6kx - 2ny) =

c) -3( y -2) + 4( y +2) =

d) ( x - 3)( 2x - 5) =


Odpowiedź :

Odpowiedź:

a. 3x-(x+4)= 3x-x-4= 2x-4

B. - (kx + ny) - (5kx + 3ny) + (6kx - 2ny) = - kx - ny - 5kx-3ny+6kx-2ny=12kx+1ny (nie jestem pewna)

C. -3( y-2) +4 (y+2)= - 3y + 6 +4y+8

D.(x-3)(2x-5)= tego nie wiem

Szczegółowe wyjaśnienie:

Mam nadzieje że pomogałam ale!! Nie daje gwarancji że wszytko jest dobrze....

Powodzenia na matmie ❤️