👤

Zad.1

Oblicz wartość liczbową wyrażenia algebraicznego dla x = -3



4x + 7







Zad. 2

Zredukuj wyrazy podobne

A) 3x +7-12x –8 =





B) -4x –12 +10x – 7 =







Zad. 3

Zapisz w najprostszej postaci

A) -3 (2x +7 ) =





B) -5x + (-2x – 8) - ( -7x –4) =





C) ( 3x n- 1)





Zad. 4

Doprowadź do najprostszej postaci i oblicz wartość dla y = -1



3(2y – 7) - ( 3y + 1) =


Odpowiedź :

zad. 1

4*(-3) + 7 = -12+7 = -5

zad. 2

a) = -1 + -9x

b) = 6x + -19

zad. 3

a) = -5x + -21

b) = -5x - 2x - 8 + 7x + 4 = -7x - 4 + 7x = -4

c) 3xn-1 -nie wiem czy to dobrze zapisane...

zad. 4

= 5y - 21 - 3y - 1 = 2y - 22