powiedz mi poprawnie lub nie, jeśli nie, popraw błędy, daję naj

Odpowiedź:
1.
3(5 - x) = 6
15 - 3x = 6 | +3x -6
9 = 3x | :3
3=x
2.
3(x - 1) - 4(x - 2)= 2(x - 3)
3x - 3 - 4x - 8 = 2x - 6
-3 - x = 2x - 6 | +x +6
3 = 3x | :3
1 = x
3.
1 - [tex]\frac{x + 1}{2}[/tex] = [tex]\frac{x}{2}[/tex] | · 2
2 - x - 2 = x | +x
0 = 2x | :2
0 = x
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
w 2 końcówka lepiej by byłoby jakbyś napisał/ła tak jak mam
bo napisałeś/łaś 3 * 2/3 a to już wychodzi 2
[tex]-3x=-11/ :(-3)\\x=\frac{11}{3}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie: