👤

3 (x-5) +4 (x+6) - 24 = 41 jak to zrobić ?

Odpowiedź :

Odpowiedź:

3 (x-5) +4 (x+6) - 24 = 41

1. Na początku musisz to uprościć, czyli to co możesz mnożysz. W tym przypadku nawijasy.

3 (x-5) +4 (x+6) - 24 = 41

3x-15+4x+24-24=41

2. Robisz redukcję wyrazów podobnych. X dodajesz do X a wyrazy wolne do siebie.

3x-15+4x+24-24=41

7x-15=41

3. X lecą na lewo, a reszta na prawo.

7x-15=41

7x=41+15

7x=56

4. Wyciągasz X, dzielisz przez 7 obie strony.

7x=56

x=8

Mam nadzieję że pomogłam. :)