Zrobi mi ktoś proste zadnie z matematyki? Dam naj

Odpowiedź:
a) f(x+1)-f(x)=4(x+1)+2-4x-2=4
Wynikiem jest liczba dodatnia więc funkcja jest rosnąca
b)
f(x+1)-f(x)= 3(x+1)^2 +2-3x^2-2= [tex]3x^{2} +6x+3+2-3x^{2} -2=6x+3[/tex]
z treści zadania wynika że x nałeży do (0, +inf) więc równanie zawsze będzie dodatnie. Dlatego funkcja jest rosnąca
Szczegółowe wyjaśnienie:
Jeżeli liczba d=f(x+1)-f(x) będzie liczba dodatnia to funkcja jest rosnąca
jeżeli to działanie okaże się liczbą ujemną to jest malejąca